ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνεδρια του ΔΣ ΣΕΑΠΕΚ 03.08.2016


04 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνεδρία του ΔΣ ΣΕΑΠΕΚ που πραγματοποιήθηκε στις 03.08.2016, στα γραφεία της ΟΕΒ, έγινε ανασκόπηση για σοβαρά θέματα που αφορούν τον κλάδο όπως η βιωσιμότητα του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ και στο γεγονός ότι θα τεθεί ως θέμα προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού στις 30.8.2016.

Οι θέσεις του ΣΕΑΠΕΚ σχετικά με το πιο πάνω θέμα είναι πως θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Κράτους που απορρέουν μέσα από τις ισχύουσες διμερείς συμβάσεις με τους παραγωγούς από ΑΠΕ, με στόχο να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο επενδυτικό περιβάλλον του κλάδου και συνάμα να ενδυναμωθεί η προοπτική για μελλοντικές επενδύσεις. Παράλληλα, ο ρόλος του Ειδικού Ταμείου θα πρέπει να είναι αναπτυξιακός και έμπρακτα υποστηρικτικός στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ & ΕΞΕ στην αγορά ενέργειας στην Κύπρο, με απώτερο σκοπό του την υλοποίηση των συμβατικών μας υποχρεώσεων ως πλήρες μέλος της ΕΕ και την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενέργεια με ορίζοντα το 2020.

Οι απόψεις και θέσεις του ΣΕΑΠΕΚ είναι ότι το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ θα πρέπει να στηριχθεί και με εναλλακτικούς πόρους πέραν του πράσινου τέλους, το οποίο και αυτό πρέπει να ρυθμίζεται δυναμικά με βάση την ισχύουσα τιμή καυσίμων. Οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν να ήταν,

  • €0,01 από τους εισπρακτέους φόρους του κράτους στα καύσιμα κίνησης (~€5.5εκ. ετησίως με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας)
  • Δικαίωμα χρήσης μέχρι και το 100% των εσόδων από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής ρυπογόνων αερίων CO To ταμείο ρύπων έχει ως αρμόδια αρχή το Υπουργείο Γεωργίας και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το 50% των εσόδων του υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΑΠΕΚ είχε προειδοποιήσει για το θέμα της βιωσιμότητας του Ειδικού Ταμείου με επιστολή του από τον Ιούνιο 2014 δίδοντας γραπτές εισηγήσεις.