Διαδικτυακο Εργαλειο για την Εξοικονομηση Ενεργειας στα Κυπριακα Νοικοκυρια


Η Υπηρεσία Ενέργειας ανακοινώνει ότι, με σκοπό την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού, έχει προχωρήσει στην δημιουργία Διαδικτυακού Εργαλείου που θα βοηθήσει τους πολίτες να εντοπίζουν εύκολα το κόστος και το όφελος από διάφορα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δύναται να λάβουν. 

Το εργαλείο προσφέρει μια σειρά λειτουργιών στους χρήστες για εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης και προτείνει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Περιλαμβάνει κυρίως επιλογές για:

      i.         Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου.  Ανάλογα με την χρήση της ενέργειας και τα κατασκευαστικά στοιχεία κάθε κατοικίας, οι χρήστες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν    πιθανά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δικό τους σπίτι, με ένδειξη για την αναμενόμενη εξοικονόμηση χρημάτων και τη βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης που προσφέρει το κάθε μέτρο.  Επιπρόσθετα, παρέχονται συμβουλές για τρόπους ορθολογικής χρήσης της ενέργειας ανά περίπτωση.

     ii.         Ηλεκτρικές συσκευές. Δίδεται η δυνατότητα να υπολογιστεί η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, σε περίπτωση που γίνει αντικατάσταση υφιστάμενων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με ενεργειακά αποδοτικότερες. Αφορά οκτώ κατηγορίες ηλεκτρικών  συσκευών, περιλαμβανομένων και των λαμπτήρων.

    iii.         Συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε σπίτι, προτείνεται φωτοβολταϊκό  σύστημα κατάλληλης ισχύος. Επιπρόσθετα, ανάλογα με τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης,  προτείνεται μέγεθος ηλιακών συλλεκτών για κάλυψη των αναγκών. Παρέχονται ενδεικτικά στοιχεία για εξοικονόμηση χρημάτων λόγω μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

   iv.         Αυτοκίνητα. Παρέχεται δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ  δύο αυτοκινήτων και γίνονται υπολογισμοί για τα οφέλη αντικατάστασης, όσον αφορά τη μείωση στην κατανάλωση και το κόστος καυσίμου καθώς και τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση πιο κάτω:

Διαδικτυακό Εργαλείο για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κυπριακά Νοικοκυριά