Ημεριδα “Εφαρμογη Μεταβατικης Ρυθμισης στην Αγορα Ηλεκτρισμου της Κυπρου – Σχεδιασμος Λειτουργιας”


Πραγματοποιήθηκε στις  21 Μαρτίου, στο Πανεπιστήμιο Frederick, Ημερίδα με τίτλο «Εφαρμογή Μεταβατικής Ρύθμισης στην Αγορά Ηλεκτρισμού της Κύπρου – Σχεδιασμός Λειτουργίας». 

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, ο Δρ Στέλιος Χειμώνας Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (ΥΕΕΒ&Τ), ο Δρ Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), ο Δρ Χρίστος Τρίαρος, Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και ο κος Χρίστος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος της ΟΕΒ.

Κατα τη διάρκεια της ημερίδας, ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρνάβα, αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο μεταβατικής ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού. Οι μεταβατικές ρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρισμού δίνουν την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν μέχρι την εφαρμογή των Κανόνων Αγοράς με απλουστευμένες διαδικασίες και διευθετήσεις και προετοιμάζουν τους συμμετέχοντες και τις αρχές για την εφαρμογή της Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Στη συνέχεια ο κος Γιώργος Παρτασίδης, παρουσίασε το σχέδιο για τη παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Το Σχέδιο αποσκοπεί στην προώθηση της εγκατάστασης συστημάτων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ για εμπορικούς σκοπούς με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων αυτών στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, με σκοπό να επιτευχθούν  οι υποχρεωτικοί εθνικοί στόχοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/28/ΕΚ).

Δείτε τις παρουσιάσεις της Ημερίδας πιο κάτω:

Πλαίσιο της Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού

Σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ