Προτασεις ΣΕΑΠΕΚ για την προωθηση των Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας
Mon Apr 10, 2017
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ), Φάνος Καραντώνης μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της ΟΕΒ, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις του συνδέσμου για προώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κύπρο. Ενέργειες οι οποίες αν υλοποιηθούν, θα αποβούν σε όφελος των πολιτών, της οικονομίας του τόπου και του Περιβάλλοντος ενώ θα συμβάλουν στην κάλυψη των Εθνικών στόχων που τέθηκαν από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ, υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του Συνδέσμου είναι:
- Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- Παύση καταβολής τέλους ΑΠΕ από ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ, οικιακούς ή εμπορικούς
- Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσα από τη διεύρυνση του καθεστώς Net Metering στις Επιχειρήσεις μέχρι 20kWp
- Εκσυγχρονισμός σχεδίου Αυτοπαραγωγής για μερική εκμετάλλευση της εγχεόμενης ενέργειας προς το Δίκτυο και αναθεώρηση τελών Αυτοπαραγωγής
- Φορολογικά κίνητρα όπως μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε εφαρμογές συστημάτων ΑΠΕ στις κατοικίες
- Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για χρήση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, για θέρμανση/ψύξη και στις μεταφορές
- Θέσπιση Σχεδίου Δράσης για χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές
Την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών που θα συμβάλουν στην προώθηση του τομέα τόνισαν τόσο ο κ. Καραντώνης όσο και άλλα στελέχη και μέλη του ΣΕΑΠΕΚ καθώς τα τελευταία χρόνια, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης η παροχή κινήτρων, χορηγιών και σχεδίων (net metering) για ενθάρρυνση και προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ παρέμεινε στάσιμη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απαγόρευση των χορηγιών αφού κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, τονίστηκε το παράδειγμα άλλων χωρών της ΕΕ όπου προωθήθηκαν έμμεσα μέτρα στήριξης. «θα μπορούσαμε και εμείς να υιοθετήσουμε τέτοιες πρακτικές» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ.
Αναφερόμενος στο ποσοστό κάλυψης της ηλεκτροπαραγωγής, της θέρμανσης και ψύξης και τις μεταφορές από ΑΠΕ ο κ. Καραντώνης τόνισε ότι κατά μέσο όρο η Κύπρος βρίσκεται στο 13%, τονίζοντας ότι για να καλύψουμε τον εθνικό στόχο που τέθηκε από την ΕΕ για το 2020 έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Πόσο μάλλον, εάν αναλογιστούμε τους στόχους που τέθηκαν για το 2030.
Στην συνέχεια ο κ. Καραντώνης, αναφερόμενος στις τεχνολογίες αξιοποίησης των ΑΠΕ εξήγησε ότι όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού, η ηλεκτρική ισχύς παράγεται κυρίως από την υδροϊσχύ, την αιολική ενέργεια και τη γεωθερμία. Επίσης, πρόσθεσε, μπορεί να παραχθεί με καύση βιομάζας, τα ηλιακά θερμικά και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα κύματα και τις παλίρροιες.
Όσον αφορά την ενέργεια για τις μεταφορές, επισημάνθηκε ότι απαιτείται ενέργεια «υψηλής ποιότητας». Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τρένων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν υγρά και αέρια βιοκαύσιμα (βιοαιθανόλη, βιοαέριο, βιοντίζελ), καθώς και το Η2.
Η θερμότητα μπορεί να παραχθεί με καύση της βιομάζας και των βιοκαυσίμων καθώς και με συγκεντρωτικά συστήματα ηλιακών συλλεκτών ενώ η ψύξη μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ηλιακών συλλεκτών, τη γεωθερμία αλλά και την καύση απορριμμάτων.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ Λάκης Ζωτιάδης, τόνισε την ανάγκη στήριξης και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανεξαρτήτως εάν η Κύπρος προμηθευτεί με το δικό της φυσικό αέριο και η ΑΗΚ καταφέρει να προμηθευτεί με ΦΑ ως ενδιάμεση λύση για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.
Ο κ. Ζωτιάδης επίσης προειδοποίησε ότι μετά το 2020 δεν θα ισχύει πλέον το υφιστάμενο σύστημα εξαγοράς εκπομπών ρύπων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η Πολιτεία και οι φορολογούμενοι πολίτες να καταβάλλουν μεγάλο κόστος.